‘Blockchain wordt vaak geassocieerd met cryptomunten en een enorm hoog energieverbruik’, zegt doctoraatsonderzoeker Hanna Buyssens. ‘Maar de technologie kan ook op andere manieren gebruikt worden, en zelfs een positieve impact hebben op de duurzaamheid van bedrijven.’
Aan de Vlerick Business School en KU Leuven onderzoekt Buyssens hoe bedrijven technologie op een zinvolle en duurzame manier kunnen inzetten. ‘Blockchain heeft zeker ook een positief verhaal.’
Wat is de blockchain precies?
Hanna Buyssens: Je kunt het zien als een soort dagboek waarin bedrijven hun acties en interacties neerschijven met onuitwisbare inkt.
Als er een correctie op gebeurt, dan blijft die ook zichtbaar. Dat maakt het een transparant systeem, wat interessant is in de context van complexe toeleveringsketens, omdat daar heel wat mensen en bedrijven aan deelnemen.
Wat zijn de voordelen voor bedrijven die blockchain gebruiken als ‘dagboek’?
Buyssens: Met de steun van technologiebedrijf Fujitsu Belgium heb ik onderzocht hoe bedrijven met de blockchaintechnologie de volledige reis van een product kunnen volgen, van bron tot winkelrek. Maar blockchain kan ook de ecologische voetafdruk kleiner maken.
Bij een energievriendelijke blockchain ligt het energieverbruik zelfs lager dan bij sommige ERP-systemen (kort voor Enterprise Resource Planning – een softwaresysteem dat alle tools en processen bevat die nodig zijn om een bedrijf te runnen, waaronder HR, productie, toeleveringsketen, finance en boekhouding, nvdr).
Wordt blockchain op die manier al in de praktijk gebruikt? En hoe loopt dat?
Buyssens: Eerlijk is eerlijk, het blijkt niet evident om blockchain op deze manier succesvol te gebruiken en de implementatie verloopt vaak moeizaam. Niet omdat er technische problemen zijn, maar omdat er vaak een gebrek aan kennis en vaardigheden is bij de mensen die ermee aan de slag moeten. Zo wordt de data soms verkeerd ingegeven, waardoor er fouten op de blockchain komen te staan. Ook voor de blockchain geldt: garbage in, garbage out. Hoe we de medewerkers de nodige tools geven om daarmee aan de slag te gaan, blijft dus nog een aandachtspunt.
Jong talent: Jasmine De Rop (29) doet onderzoek naar biologische pesticiden